Kulttuuriala kuuluu osaksi talouskeskustelua

Kun julkisessa keskustelussa puhutaan valtion taloudesta, harva päättäjä mainitsee kulttuurialan. Tämä on erikoista sillä kulttuurialaan panostaminen olisi Suomelle hyödyllistä.

Kuten Kulttuurialan tulevaisuustyöryhmän ehdotuksessa seuraavalle hallituskaudelle todetaan “luovat alat tuottavat enemmän kuin valtio niitä tukee” ja “kulttuuriin kohdistettu julkinen tuki palautuu yhteiskunnalle verotuloina ja hyvinvointia edistävinä hyötyinä”.

Kulttuuriala (muutaman mainitakseni):
tuottaa innovaatioita
on mainio vientituote
on henkisen kriisinkestävyyden tukipilari
tarjoaa hyvinvointia kaikenikäisille
on tärkeä osa ennalta ehkäiseviä palveluja

Kulttuuri vaikuttaa positiivisesti niin talouteemme kuin työllisyyteen, välittömästi ja välillisesti. Kulttuurialaan kannattaa siis investoida.

Onkin hämmentävää, että kulttuurin osuus valtion talousarvion menoista on pitkään ollut alle 1 %:n (ei sis. taiteen perusopetusta), eikä tämän osuuden nostamisen perään kovin moni poliitikko ole huudellut yhtenä ratkaisuna kansantalouden kohottamiseksi. No minäpä huutelen: Nostetaan seuraavalla hallituskaudella kulttuuribudjetti viimein yhteen prosenttiin! Lisäksi kannatan, että yksityisiä henkilöitä koskeva yksityisten lahjoitusten verovähennysoikeus laajennetaan tieteestä taiteeseen.

Seuraavalla hallituskaudella on myös syytä kiinnittää huomiota niihin taiteen ja kulttuurin saralla työskenteleviin, joiden työ voi olla hyvinkin pirstaleinen sekoitus määräaikaisia työsuhteita, projektirahoituksia, itsensä työllistämistä monin erilaisin keinoin ja joiden tulovirrat koostuvat vuorottelusta palkka- ja yrittäjätyön välillä, apurahoista, palkkioista, teosmyynneistä ja tekijänoikeuskorvauksista. Ja kuka tietää milloin nämäkin rahat tilille kilahtavat! Byrokratia ei saa viedä kohtuuttomasti aikaa taiteen ja kulttuurin tekemiseltä, tai pahimmassa tapauksessa estää sitä kokonaan.

Julkisen vallan tulee edistää taiteen tekemisen mahdollisuuksia ja taiteilijoiden työllisyyttä tukevia ratkaisuja. Monien muiden organisaatioiden ohella myös Vihreät ovat ehdottaneet, että taiteilijapalkan toimivuutta olisi syytä tutkia kokeilulla. Taiteilijapalkkakokeilussa taiteilijat olisivat apurahakauden sijaan työsuhteessa ja heillä olisi työsuhteeseen liittyvät edut.

Tarvitsemme muutoksia rahoitukseen, rakenteisiin ja toimintakulttuuriin, mutta ennen kaikkea poliitikkojen asenteisiin kulttuurialaa kohtaan. Jos metsät ovat keuhkomme, niin kulttuuri on sydän, jota ilman emme pärjää.

Olen Pirkanmaan Vihreiden ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

Haluatko tukea kampanjaani lahjoituksella?
Lahjoittaa voit osoitteessa bit.ly/lahjoitus-ninnille



Kommentit