Tavoitteena tulee olla eläinkokeeton maailma

Henkilökohtaisesti tavoitteeni on eläinkokeeton maailma.
 
Kuulen usein argumentin, jossa todetaan, että eläinkokeita on pakko tehdä, koska muita menetelmiä ei ole kehitetty.
 
Muita menetelmiä itse asiassa on kehitettykin, mutta ei samassa mittakaavassa ja syy siihen on se, että tutkimusrahoitus on suunnattu "tuttuihin ja turvallisiin" (mitä eläinkokeet eivät edes ole!) eläimillä tehtäviin kokeisiin, sen sijaan, että olisi rahoitettu eläinkokeetonta tutkimusta. Tämä on täysin valintakysymys.
 
EU:n direktiivin 2010/63/EU mukaan eläinten käyttämistä tulee vähentää niin tutkimuksessa kuin opetuksessakin. Eläinkokeet tulee myös korvata heti, kun se vain on mahdollista. Silti Suomessa käytetään edelleen vuosittain yli 90 000 eläintä eläinkokeisiin. Minulle tämä luku kertoo tahdon puutteesta.

Koe-eläimiä käytetään totutusti malleina ihmisestä tieteellisessä tutkimuksessa ja testauksessa, vaikka eläinten biologia eroaa merkittävästi ihmisen biologiasta ja tulokset voivat johtaa harhaan. Eläinkokeettomat menetelmät ovat luotettavampia, nopeampia sekä usein myös halvempia.
Kosmetiikan eläinkoekielto EU:ssa on hyvä esimerkki eläinsuojelupäätöksestä, joka on vauhdittanut menetelmien kehitystä globaalisti ilman taloudellisia tappioita alan yrityksille.

Suomen tulee kirjata konkreettinen suunnitelma eläinkokeista luopumiseksi. Meidän tulee taata riittävä rahoitus vaihtoehtomenetelmien tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Voimme suosia julkisissa hankinnoissa ilman eläinkokeita testattuja tuotteita sekä eläinkokeettomuuteen sitoutuvia yrityksiä. On myös tärkeää, että työskentelemme aktiivisesti EU-tasolla eläinkokeiden vähentämiseksi.

P.S. Olen vieraillut Helsingin yliopiston koe-eläinkeskuksessa. Se oli todella surullinen ja ahdistava paikka. Toinen oli tunnelma, kun aikoinaan pääsin vierailulle vaihtoehtomenetelmäkeskus FICAMiin, missä ei tarvinnut nähdä kärsiviä eläimiä ja missä vakuutuin, että eläinkokeeton maailma on vielä joskus mahdollinen.



Kommentit