EU-vaalit ovat merkittävät vaalit: menemmehän kohti kestävää Eurooppaa?

Kesäkuussa pääsemme jälleen vaaliuurnille. Tällä kertaa äänestämme EU-vaaleissa. Osa ehdokkaista on jo ilmoittanut olemassa olostaan ja kampanjaryhmiä kootaan nyt vauhdilla. Odotan jo innolla puolueiden vaaliohjelmia ja tulevaa kampanjointia. Heti eduskuntavaalien jälkeen, EU-vaalit ovat toinen suosikkini. Europarlamentissa käsitellään isoja kysymyksiä, eikä ole yhdentekevää, millainen joukkio Suomesta valitaan edustajiksi.

EU on massiivinen talousalue, joka kisaa suurimman roolista Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. EU:ssa sovellettavat normit vaikuttavat koko maailmantalouteen. EU:lla on siis vaikutusvaltaa ja toiveeni on, että tätä vaikutusvaltaa käytetään yhteisen hyvän edistämiseen: ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseen, rauhan ja demokratian sekä ihmis- ja eläinoikeuksien edistämiseen. Euroopan parlamentin päätöksillä on vaikutusta niin jäsenvaltioiden tasolla kuin maailmanlaajuisestikin. Asettaessamme kunnianhimoisia ilmastotavoitteita ja sitoutuessamme luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, luomme samalla perustan kestävälle taloudelliselle kasvulle ja työpaikkojen luomiselle Euroopassa.

EU-parlamentin tulee jatkossa panostaa nykyistä kunnianhimoisemmin eläinten hyvinvointiin, esimerkiksi kieltämällä turkistarhaus, eläinten häkkikasvatus EU:n alueella sekä villieläinten käyttö sirkuksissa, päättämällä lihaverosta sekä tiukemmista toimista eläinkokeiden lopettamiseksi. Elävien eläinten teuraskuljetuksiin on puututtava. Kalojen ja broilerien kasvatukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Suomi ei saa olla hiljaa myöskään muissa EU-maissa tapahtuvasta eläimiin kohdistuvasta järjestelmällisestä eläinrääkkäyksestä, esimerkkinä tästä metsästyskoirien kohtelu Espanjassa.

Eurooppalaisen maatalouden tulee olla kestävää. Onkin tärkeää suunnata maataloustukia tukemaan eläinten hyvinvointia, luonnon monimuotoisuutta, ympäristönsuojelua sekä edistämään ravinteiden kierrätystä ja kasvipainotteista maataloutta. Maatalouden on oltava osa ratkaisua, ei ongelmaa!

EU:n on sitouduttava konkreettisilla ja tehokkailla toimilla hiilineutraalisuuteen ja asetettava kunnianhimoiset tavoitteet ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon torjumiseksi. Panostamalla uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen ja tukemalla vähäpäästöisiä energiaratkaisuja voidaan vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Ylikulutuksen hillitseminen on välttämätöntä. Tarvitsemme sitovia tavoitteita ja kannustimia kulutuksen vähentämiseen sekä saastuttaja maksaa -periaatteen soveltamista esimerkiksi muoviveron muodossa. EU:n tulee velvoittaa yrityksiä tuontituotteiden kestävyyteen ja minimoida haitalliset vaikutukset ihmisille, ympäristölle ja eläimille. Lisätoimia tarvitaan esimerkiksi luonnon mikromuovikuorman vähentämiseksi. Oikeanlaisella politiikalla Eurooppaa voidaan ohjata kohti kiertotaloutta. Investoimalla nopeisiin ja rajat ylittäviin junayhteyksiin voidaan parantaa kestävää liikkuvuutta kaikissa jäsenvaltioissa.

EU:n on panostettava lapsen oikeuksien toteutumiseen. Laadukkaan varhaiskasvatuksen, toimivien terveydenhuollon palveluiden sekä mielekkään vapaa-ajan tulee olla jokaisen lapsen ja nuoren saatavilla. Lapsiperheköyhyyttä on vähennettävä ja perheväkivaltaa ehkäistävä koko EU-alueella. Iso kysymys on myös lasten ja nuorten kanssa työskentelevien henkiseen jaksamiseen panostaminen.

Koulutuksen tukeminen on merkittävä investointi. Koulutuksen tulee olla pedagogisesti laadukasta, kaikkien saavutettavissa ja kaikille maksutonta. Kannatan kunnollista rahoitusta kansainvälisyyttä ja kansainvälistä yhteistyötä lisääviin vaihto-ohjelmiin.

Taide- ja kulttuurialaa voidaan ja tulee vahvistaa panostamalla riittävään ja pitkäjänteiseen rahoitukseen, edistämällä kulttuurivientiä ja kansainvälisiä työskentelymahdollisuuksia (esim. liikkuvuusohjelmat), helpottamalla byrokratiaa ja tukemalla alan innovaatioita. Pidän erittäin tärkeänä, että parlamentin edustajat ymmärtävät taiteen ja kulttuurin itseisarvon lisäksi sen roolin niin hyvinvoinnin kuin demokratian edistäjänä. Suomessa on upeita kansainvälisesti kiinnostavia toimintamalleja, kuten kulttuurikasvatussuunnitelmat, Taidetestaajat sekä taiteen perusopetus. Suomalaisella sanataidekasvatuksella olisi paljon annettavana kansainväliseen luku- ja kirjoitustaitotyöhön. 

Kaikille samaa sukupuolta oleville pareille ja sateenkaariperheille on varmistettava yhtälaiset oikeudet koko EU-alueella. Kaikissa EU-maissa on taattava turvallinen ja laillinen abortti. Jokaisen EU-alueella toimivan yrityksen on sitouduttava ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Yllä mainittujen lisäksi EU-tasolla tehdään myös isoja päätöksiä, jotka vaikuttava mm. työlainsäädäntöömme, työperäisen maahanmuuton mahdollistamiseen, kotoutumisen edistämiseen ja tasa-arvoisiin perhevapaisiin. Poljetaanko työntekijän oikeuksia, romahtaako työllisyys, puututaanko harmaaseen talouteen ja veronkiertoon? Moni kysymys riippuu euroedustajista.

On elintärkeää panostaa rauhanvälitykseen, kriisinhallintaan sekä nostaa humanitaarisen avun resursseja. On myös tärkeää lisätä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kaikissa EU-elimissä ja toivon, että näkökulmaa myös eurovaaliehdokkaat tulevat pitämään esillä omissa kampanjoissaan.

Nyt on aika miettiä, millaisessa Euroopassa haluamme tulevaisuudessa elää. EU-vaalit tarjoavat ihan jokaiselle äänestysikäiselle mahdollisuuden vaikuttaa. Niin kliseiseltä ja imelältä kuin se ehkä kuulostaakin, äänestämällä kestävän Euroopan puolesta voimme rakentaa paremman huomisen meille kaikille.





Kommentit