Kirjastojen resursseista leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikka

Monipuolinen kohtaamispaikka, lukemattomien tarinoiden tyyssija ja tiedon runsaudensarvi, tärkeä näyttelytila paikallisille taiteen tekijöille. Akaan pääkirjasto on kaikkea edellä mainittua. Kirsikkana kakun päällä ovat kirjaston osaava henkilökunta, joka osaa opastaa juuri oikeanlaisen kirjallisuuden äärelle, olipa kysyjä klassikkoteosten, selkokirjojen tai yksittäisen spesifin aihealueen perässä. Saapuessani kirjastoon olen usein saanut ilahtua, sillä suositteluhyllyssä on ollut esillä juuri se teos, jota olen tullut hakemaankin tai ainakin teoksia, joista olen muutoin kiinnostunut. Ehkä meillä ei ole telepaattinen yhteys kirjaston henkilökunnan kanssa, mutta ajan hermolla he ainakin ovat.

Kirjastot takaavat sen, että kaikilla on yhdenvertainen pääsyn kirjojen, kirjallisuuden, musiikin, kulttuurin ääreen ja tiedon lähteille. Tänä aikana, kun heikosti lukevien määrä on lisääntynyt ja liian monen lapsen, nuoren tai aikuisen lukuinto on lopahtanut, kirjastojen ja kirjavinkkauksen merkitys on suuri. Toimivat kirjastopalvelut ylläpitävät ja edistävät omalta osaltaan niin sivistystä kuin demokratiaa.

Kirjastot tarjoavat myös kokoontumistiloja sekä maksuttomia kulttuuritapahtumia. Monelle yksinäiselle kirjasto voi olla tärkeä paikka ihmisten kohtaamiseen. Kirjastovirkailija saattaa olla jollekin se ainoa henkilö kenen kanssa jutella koko päivänä.

Kirjaston käyttö tulee pitää jatkossakin maksuttomana ja kirjastojen saavutettavuudesta, kehittämisestä ja resursseista tulee huolehtia. Myös kirjastojen omatoimiaikoja voidaan hyödyntää ns. normaalien kirjastoaikojen lisänä. Kirjastoa kannattaa kehittää koko kansan kulttuurikeskuksena. Kirjasto onkin oivallinen yhteistyökumppani niin kouluille, päiväkodeille ja palvelutaloille kuin esimerkiksi merkittävää lukutaitotyötä tekeville sanataidekouluille ja -yhdistyksille. Kirjastoon voidaan tuoda nuoristotyötä, koulutus-, työpaja- ja harrastustoimintaa. Olennaista on huolehtia, että viestintä tavoittaa kohderyhmät. Kirjastoalan ammattilaiset ovat kirjastojen toiminnan sekä sen kehittämisen ydin ja sydän. Olisi lyhytnäköistä politiikkaa leikata kirjaston palveluista ja säästää osaavista työntekijöistä.

Mielipidekirjoitukseni julkaistiin Akaan Seudussa 20.2.2024:




Kommentit