Empatian lisäksi myös luovuus on hyvä ominaisuus poliitikolle

Empatia tarkoittaa kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää toisten ihmisten kokemuksia ja tuntemuksia. Väitän, että politiikassakin empatia ohjaa parempaan vuorovaikutukseen ja viestintään, edistää haavoittuvammassa asemassa olevien tunnistamista sekä yhdenvertaisemman yhteiskunnan puolesta toimimista.

Päätökset, jotka tehdään nyt, vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Politiikon tulee siis paitsi ymmärtää, mitkä ovat suurimmat yhteiskunnalliset haasteet tällä hetkellä, hänen tulee myös pystyä luomaan visioita tulevaisuudesta. Päättäjällä tulee olla jokin käsitys siitä, millaisen maailman hän haluaa jättää tuleville sukupolville ja kuinka hänen päätöksensä tähän visioon istuvat. Väitän, että luovuus edistää poliitikon tulevaisuusajattelun taitoa. Tulevaisuusajattelu puolestaan auttaa huomioimaan päätösten pitkän aikavälin vaikutukset, esimerkiksi kestävän kehityksen näkökulmasta. Hyvä mielikuvitus ja luovuus voivat myös auttaa poliitikkoa löytämään innovatiivisia lähestymistapoja ja ratkaisuja monimutkaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Omaa luovuuttaan, empatiakykyään ja mielikuvittelun taitoaan voi kehittää esimerkiksi taideharrastusten parissa (joilla saattaa olla myös mielen hyvinvointia edistävä vaikutus). Kehotankin vallankahvassa olevia päättäjiä leikkausten sijaan panostamaan taiteeseen, kulttuuriin sekä luoviin aloihin. Erityisesti suositan panostuksia lasten ja nuorten taideharrastuksiin, sillä lapsista ja nuorista kasvaa tulevaisuuden päättäjiä, joiden ainakin itse soisin omaavan kykyä empatiaan ja tulevaisuusajatteluun.




Kommentit