Puheeni Akaan vihreiden järjestämässä Perheiden hyvinvointi-iltapäivässä 29.3.2025

Puhun teille tänään taiteen ja kulttuurin merkityksestä kunnassamme. Kantani on, että kunnan panostus taiteeseen ja kulttuuriin on viisas sijoitus tulevaisuuteen. Monipuolinen taide- ja kulttuuritarjonta, niin kokemisen kuin tekemisenkin osalta, vahvistaa yhteisöllisyyttä, lisää kuntalaisten hyvinvointia ja kriisinkestävyyttä sekä edistää alueen vetovoimaisuutta ja viihtyisyyttä.

Taide ja kulttuuri auttavat käsittelemään erilaisia tunteita, ilmaisemaan itseämme sekä tarjoavat keinoja ymmärtää ympäröivää maailmaa. Tämä ei ole vain oma kokemukseni – lukuisat tutkimukset osoittavat, että kulttuuriosallistuminen ja taideharrastukset voivat vähentää stressiä, lisätä onnellisuutta ja parantaa mielen hyvinvointia, ja näin vaikuttaa moniin ongelmiin jo ennaltaehkäisevästi.

Ennaltaehkäisevä työ, jota kulttuuritoimijat tekevät, on arvokasta, ehkä arvokkaampaa kuin vielä osataan ymmärtääkään. Kulttuurihyvinvointi on tärkeässä roolissa myös sote-palveluissa. Taide voi tukea mielenterveystyötä, edistää ikäihmisten toimintakykyä sekä toimia kuntoutuksen ja terapian välineenä.

Lapsille ja nuorille taideharrastukset- ja kokemukset voivat toimia voimavarana, joka auttaa heitä kohtaamaan elämän haasteita. Harrastusten parissa he voivat vahvistaa itsetuntoaan ja kehittää sosiaalisia taitojaan sekä empatiakykyä. Lasten ja nuorten syrjäytymistä voidaan ehkäistä tarjoamalla heille merkityksellisiä vapaa-ajan harrastuksia ja yhteisöllisiä kokemuksia esimerkiksi taidekoulujen ja lastenkulttuurikeskusten turvallisessa ympäristössä, turvallisten aikuisten kanssa.

Kun puhumme koulutuksesta ja tulevaisuuden työelämätaidoista, taidekasvatusta ei tulisi koskaan aliarvioida. Taidekasvatus kehittää monia tärkeitä taitoja, joita tarvitaan niin työelämässä kuin elämässä ylipäätään. Luovuus, kriittinen ajattelu, ongelmanratkaisukyky ja yhteistyötaidot ovat keskeisiä valmiuksia tulevaisuuden työmarkkinoilla. Taideharrastus kehittää myös keskittymiskykyä ja oppimismotivaatiota. Taiteen perusopetuksessa oppii pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä sekä voi kasvattaa epäonnistumisen sietokykyä.

Vapaa-ajalla tapahtuvan taiteen perusopetuksen avulla jokainen voi saada laadukasta ja tavoitteellista opetusta yhdeksässä eri taiteenlajissa, esimerkiksi musiikissa, kuvataiteessa, tanssissa ja teatterissa.

Haluan myös muistuttaa, että esimerkiksi sanataideopetuksella on merkittävä rooli lukutaitotyössä. Kirjoittamisen ja tarinankerronnan kautta lapset ja nuoret oppivat hahmottamaan kieltä ja voivat rikastuttaa sanavarastoaan. Sanataideopetus innostaa lapsia ja nuoria lukemaan ja kirjoittamaan sekä kehittämään omaa ajatteluaan, kriittistä ajatteluaan ja mielikuvitustaan.

Kirjastopalveluiden saavutettavuudesta ja resursseista tulee huolehtia. Kirjasto on olennainen palvelu kuntalaisille. Kirjastojen asemaa koko kansan kulttuurikeskuksina ja asukkaiden kohtaamis- ja harratuspaikkana sekä sivistyksen ylläpitäjänä ja lukutaidon edistäjänä kannattaa kehittää – kaikki tämä kirjastolain perustehtävät tietysti huomioiden. Kirjastojen lainattavat tilat voivat olla iso apu esimerkiksi kolmannen sektorin toimijoille.

Kulttuurilla on tärkeä, tulevaisuudessa yhä suurempi rooli kestävän kehityksen edistämisessä. Taiteen avulla voidaan lisätä tietoisuutta ympäristö- ja ilmastoystävällisistä elämäntavoista ja kannustaa ihmisiä toimimaan vastuullisesti. Kulttuuritarjonta tukee palvelualojen kasvua ja vahvistaa kulutuksen siirtymistä tavaroista palveluihin. Myös kirjaston roolia kiertotalouden edistäjänä on myös järkevää kehittää edelleen esimerkiksi harrastusvälineiden lainaamisen osalta.

Oma perheeni kuluttaa kirjaston palveluita runsaasti. Sen lisäksi, että kannamme säkeittäin kirjoja kotiin lähes joka viikko, olemme lainanneet kirjastosta videopelejä, lautapelejä ja padelmailoja sekä osallistuneet Runo-olohuoneeseen ja Harry Potter -iltaan. Uudet taidenäyttelyt saavat perheemme aina ajattelemaan, vertailemaan ja kiinnostumaan jälleen jostain uudesta.

Taide ja kulttuuri nähdään usein vain menoeränä kunnalle, mutta tämä on virheellinen ajatusmalli, sillä taiteeseen ja kulttuuriin sijoitetut eurot tuottavat tilastojen mukaan itsensä moninkertaisesti takaisin.

Sen, että valtion 1,3 miljardin euron tuki tuottaa vuoden aikana 14 miljardin euron potin luulisi kertovan aika paljon myös heille, jotka pohtivat päätöksiään numeroiden pohjalta. Kotitaloudet käyttävät omia rahojaan kulttuuriin 5,7 miljardia euroa vuodessa. Julkinen sektori kerää työtuloihin perustuvia veroja ja veroluontoisia maksuja 3,1 miljardia euroa vuosittain. * 
Kulttuurissa liikkuu rahaa.

Kulttuurialan työpaikat ja paikallisten taiteilijoiden työllistäminen vahvistavat kunnan taloudellista perustaa. Kulttuuritarjonta tapahtumineen, taidenäyttelyineen ja taidekeskuksineen houkuttelevat matkailijoita ja lisäävät paikallisten yritysten asiakasmääriä. Lisäksi monipuolinen kulttuurielämä ja harrastustarjonta tekee kunnasta houkuttelevamman asuinpaikan lapsiperheille ja kiinnostavamman yrityksille.

Siispä… Vahvistetaan ikääntyneiden toimijuutta ja sosiaalista elämää kulttuuritarjonnalla ja tuetaan kuntalaisille, erityisesti lapsille ja nuorille kohdistettua taideopetusta. Viedään säännöllisesti kulttuuripalveluja, kuten konsertteja, taide-elämyksiä ja teatteriesityksiä päiväkoteihin ja kouluihin sekä hoitolaitoksiin.

Kuntapäättäjien tulee varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus kulttuurikokemuksiin ja taideharrastuksiin, riippumatta taustastaan tai perheensä taloudellisesta tilanteesta. Edistetään siis kulttuuri- ja liikuntapalvelujen saavutettavuutta erityisesti pienituloisille ja erityisryhmille tarjoamalla alennuksia ja maksuttomia palveluita. Kun jokaiselle lapselle ja nuorelle taataan kunnan puolesta vähintään yksi maksuton harrastus, heillä tulee olla mahdollisuus valita harrastus myös taiteenlajien joukosta. Myös pitkäjänteisen ja tavoitteellisen harrastamisen taiteen parissa tulee olla mahdollista kunnassamme.

Tuetaan kulttuurijärjestöjä avustuksin ja edellytetään niiden toimivan vastuullisesti, huomioiden ympäristön ja yhdenvertaisuuden. Tarjotaan harrastusryhmille, yhdistyksille ja omaehtoiseen kulttuuritoimintaan tiloja joustavasti ja edullisesti.

Mitä tulee meihin poliitikkoihin, taiteen ja kulttuurin tekeminen sekä kokeminen tekee hyvää myös meille. Nykyiset päätökset muovaavat tulevaisuutta, joten poliitikon on ymmärrettävä paitsi ajankohtaiset yhteiskunnalliset haasteet myös kyettävä luomaan visioita pitkällä aikajänteellä. Hänen tulee hahmottaa, millaisen maailman haluaa jättää tuleville sukupolville ja miten hänen päätöksensä tukevat tätä tavoitetta. Luovuus vahvistaa tulevaisuusajattelua, mikä puolestaan auttaa huomioimaan päätösten pitkäaikaiset vaikutukset. Lisäksi luova ajattelu auttavat löytämään uusia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden aikuisia, vanhempia, työntekijöitä, päättäjiä – ja tulevaisuudessakin maailma tarvitsee aikuisia, joilla on kyky empatiaan ja kauaskantoiseen ajatteluun.

Eilisessä Akaan Seudun vaalipaneelissa osa ehdokkaista oli sitä mieltä, ettei meillä ole varaa tukea kulttuuria. Minä olen sitä mieltä, ettei meillä ole varaa olla tukematta.


Kiitos.


* Uutta tietoa kulttuurialan talous- ja työllisyysvaikutuksista




Kommentit